Ga naar home page
Aluminium maatwerk voor uw veiligheid
Onthaal > Producten > Ladders > Kooiladders
prod2
De Kooiladder kan toegepast worden als brandladder, vluchtladder en toegangsladder en is verzorgd afgewerkt in geanodiseerd aluminium

Aluminium kooiladders

 • De kooiladder kan gebruikt worden als vluchtladder en toegangsladder, met hoogtes van 0,3 tot plus 50 m.
 • Vervaardigd uit geanodiseerd aluminiumprofielen.
 • Volgens de NEN 14122 - 4.
 • Een veelvoud aan opties beschikbaar zoals poeder coating, veiligheidspoortjes, afsluitdeuren van ladderbasis en kooi, uitschuifbaar en gebalanceerde ladderdeel, enz.

Modulaire opbouw van de Kooiladders

Deze vaste ladders zijn modulair samengesteld zodat het transport en de assemblage gemakkelijk wordt. De Kooiladder bestaat uit standaardelementen, die worden verbonden door inschuifbare verbinding - stukken. Er wordt geen gebruik gemaakt van lastechnieken, alles wordt verbonden door roestvrijstalen bouten, moeren en poprivets en de sporten worden geklonken in de ladderbomen.

De aluminium ladderkooi wordt bevestigd aan de ladderbomen met klauwen en roestvrijstalen bouten De vluchtladder wordt samengesteld uit standaardelement, die worden verbonden met verbindingsstukken en roestvrijstalen bouten en moeren De gegroefde aluminium laddersporten worden geklonken in de ladderbomen van de brandladder

De ladderkooi

De ladderkooi van de evacuatieladder heeft afmetingen die voldoen aan de NEN 14122 - 4
De ladderkooi mag beginnen op een hoogte tussen de 2,2 en 3 meter hoogte van het maaiveld, voor een kooiladder volgens de ISO 14122 - 4
De volle ladderkooi is uitgevoerd met vierkante aluminium profielen en een doorsnede van 0,75 m
Om een speciale makkelijke zijdelings instap te creëren is er de halve kooi
Om een zijdelings in- of uitstap te maken naar de kooiladder is er de driekwart kooi
De kooiladder kan loodrecht op de gevelgemonteerd worden en dan werken we met een driekwart ladderkooi
 • Volgens de NEN 14122 - 4 moet een veiligheidskooi voorzien worden op vaste ladders hoger dan 3 meter (behalve bij gebruik van een levenslijn) en moet de ladderkooi een vrije diameter bieden van minimaal 0,65 cm en maximaal 0,80 m.
 • De veiligheidskooi van deze kooiladders bestaat uit vierkante profielen die op maximaal 1 m van elkaar worden gemonteerd en verbonden met elkaar door 5 kooistijlen uit geanodiseerde aluminium buizen.
 • De kooi begint op een hoogte tussen 2,2 en 3 meter.
 • Om de juiste uit- of instap te geven aan de kooiladder kan de kooi uitgevoerd worden als half, driekwart, vol of driekwart loodrecht op de gevel.

De vele opties voor de kooiladder

Daar de bevestigingspunten aan de silo beperkt zijn is deze kooiladder versterkt uitgevoerd met dubbele ladderbomen
Het valgevaar bovenaan de kooiladder kan beperkt worden door een veiligheidspoortje aan te brengen
Om een makkelijke en veilige toegang te geven naar de vluchtladders kunnen er aluminium balkons op maat worden aangebracht
Voor een esthetisch effect kunnen de geanodiseerde aluminium evacuatieladders en platformen worden gepoeder - coat met elke RAL kleur naar wens.
De kooiladder als toegangsladder kan beveiligd worden tegen misbruik en inbraak door een afsluitdeur met hangslot aan te brengen op het ladderdeel onder de kooi en dit al dan niet in combinatie met een afsluitdeksel voor de kooi.
De kooiladder als toegangsladder of als vluchtladder kan uitgerust worden met een uitschuifbaar uitgebalanceerd onderste ladderdeel.
 • Een kooiladder kan gecombineerd worden met de uitschuifbare ladder. Dit uitschuifbaar gedeelte is gebalanceerd met behulp van tegengewichten. Dit geeft plaatswinst of is een goede bescherming tegen misbruik of inbraak.
 • De ladderbomen kunnen dubbel worden uitgevoerd voor meer stijfheid van de ladder.
 • Verschillende zelfsluitende poortjes zijn beschikbaar om het valgevaar bovenaan de kooiladder te beperken.
 • Op de ladder basis kan een afsluitdeur worden geïnstalleerd al dan niet gecombineerd met een afsluitdeksel van de kooi. Dit is enkel mogelijk als de kooiladder wordt gebruikt als toegangsladder.
 • De kooiladder kan gepoedercoat worden in elke RAL kleur.
 • Verschillende toegangsbordessen met borstweringen zijn op maat verkrijgbaar.

Bevestigingsklauwen

 • Wandsteunen, veiligheidskooien en dergelijke worden met speciaal ontworpen klauwen aan de ladderbomen bevestigd.
 • Temperatuurverschil zorgt ervoor dat de ladder thermisch uitzet. Niet alle montagesystemen houden hiermee rekening. Onze bevestigingsklauwen kunnen klemmend worden gemonteerd, maar ook vrij schuivend om de thermische uitzetting van de ladder op te vangen.
Speciale aluminium bevestigingsklauwen die zowel vast als schuivend kunnen gemonteerd worden op de ladderbomen van de vluchtladder

Kooiladders met versprongen montage

De NEN 14122 - 4 bepaalt dat een kooiladder uit één geheel niet langer mag zijn dan 10m. Langere kooiladders moeten versprongen worden uitgevoerd, met een rustbordes iedere 6 m of minder. Via het rustbordes gaat men van de ene kooiladder naar de andere of rust men even uit. Uiteraard zijn deze rustbordessen ook voorzien van genormeerde veiligheidskooien.

Volgens de NEN 14122 - 4 mag een ladder uit één geheel niet langer zijn dan 10 m. Langere ladders moeten versprongen worden uitgevoerd met een rustbordes om de 6 m of minder.

FAQ

Waarom en wanneer kan een kooiladder worden gebruikt?

De kooiladder is een vaste ladder die wordt gebruikt als vluchtladder, brandladder of toegangsladder.

Volgens de norm ISO 14122-4 (toegang tot machines) is de aanwezigheid van een kooi nodig vanaf een hoogte van de ladder van 3m. De kooil begint dan op een hoogte tussen 2,2 en 3 m. Al is dit een norm voor de industrie wordt deze ook veel gebruikt en opgelegd in de bouw.

Biedt de kooi van een kooiladder een betrouwbare valbeveiliging?

De kooi geeft vooral een “gevoel” van veiligheid maar is geen echte valbeveiliging. Een echte valbeveiliging kan worden aangebracht aan een vaste ladder en bestaat uit een rail en een meelopende wagen waaraan een individueel harnas is bevestigd. Bij een val blokkeert het wagentje en stopt de val.

Kunnen een kooi en een verticale levenslijn op dezelfde ladder worden gebruikt?

Neen deze combinatie is niet volgens de norm ISO 14122-4. De kooi kan het goed functioneren van de levenslijn verhinderen vandaar dat de kooi en levenslijn niet samen wordt gebruikt.

Kan je tegen de kooi leunen en kan je deze vasthouden?

Dit is niet het primaire doel maar het is wel mogelijk en de kooi moet deze krachten kunnen weerstaan.

Wat zijn de mogelijkheden om een kooiladder te beveiligen tegen inbraak, vandalisme, inbrekers...?

Het onderste deel van de ladder kan uitgerust worden met een afsluitdeur met hangslot. Dit kan in combinatie met een afsluitplaat aan de kooi. Dit kan enkel toegepast worden aan een toegangsladder en niet een evacuatieladder.

Het onderste ladderdeel kan uitschuifbaar en gebalanceerd worden uitgevoerd en de openingshendel kan beneden of boven worden geplaatst zodat deze kan gebruikt worden als vluchtladder.

Wat zijn de mogelijke opties bovenaan een kooiladder ?

Om de in- en uitstap van de kooiladder veilig te maken kan er een platform worden voorzien naast de ladder.

Als het gaat over een ladder waarbij er een opstaande dakrand moet worden overgestoken dan werkt men met een platformpje over deze dakrand en als de dakrand vrij hoog is een extra laddertje aan de dakrand naar het dak.

Een éénarmig of twee-armig zelfsluitend poortje kan bevestigd worden aan de instap van de ladder om dit veiliger te maken.

Wat is de nuttige breedte van een kooiladder?

De nuttige breedte komt overeen met de breedte van de sporten tussen de ladderbomen. Bij JOMY leveren we standaard breedtes van 400 mm en 600 mm, maar op aanvraag zijn ook andere aangepaste afmetingen mogelijk.

Zijn kooiladders voorzien van antislipsporten?

Dit is te voorzien om te voldoen aan de bestaande normen. Speciale aandacht dient besteed te worden aan de vorm van deze antislipgroeven zodat ze nog aangenaam kunnen worden vast gegrepen met de blote hand.

Wat is de afstand van de muur waarop een kooiladder wordt bevestigd?

Een kooiladder kan verticaal op de muur worden gemonteerd maar gewoonlijk worden ze evenwijdig aan de muur gemonteerd en de sporten staan op een minimale afstand van 18 cm van de muur op eender welke plaats langs de ganse lengte van de ladder. Om reliëf in de muur op te vangen zijn er een set van afstandshouders zowel met instelbare afmetingen als vaste afmetingen beschikbaar.local_shipping

Direkte verscheping vanuit onze fabriek, in kit - vorm.

format_list_numbered

Alle nodige onderdelen zijn zorgzaam verpakt en opgelijst.

assignment

Inclusief duidelijke montage richtlijnen voor een makkelijke installatie.

Wijzig taal en regio

Kies uw taal:
Please select your region:
Sélectionez votre région:
Kies uw regio:

Zoek op deze site

To be implemented test

Ga naar online winkel

To be implemented test

Log in

U bent niet ingelogd. U kan inloggen met uw Google account.

Sign in

U bent ingelogd

U bent ingelogd als: .

Sign out

Log in mislukt

Er is iets fout gegaan. We hebben uw aanvraag niet ontvangen. Probeer uw aanvraag opnieuw in te dienen of neem rechtstreeks contact met ons op.. U bent niet ingelogd.

Sitemap

Navigatie breadcrumb

U bent hier: Onthaal > Producten > Ladders > Kooiladders